Brugge bezoeken

Met ruim zes miljoen bezoekers per jaar behoort Brugge tot de allerpopulairste bestemmingen in België. Ongeveer een vijfde deel van de bezoekers maakt er een uitje van die over meerdere dagen uitgesmeerd word. De rest bezoekt Brugge in één dag. Jammer eigenlijk, want dat betekent dat een deel van de bezoekers de stad niet te zien krijgt als de zon ondergegaan is. Op dat moment worden veel gebouwen en pleinen in de binnenstad prachtig verlicht, waardoor het op zich als zeer romantische plaatje ineens nog mooier wordt. Ook verdwijnt het grootste deel van de drukte waardoor de stad natuurlijker oogt. Mocht je naar Brugge willen gaan en heb je de tijd en het geld, spendeer dan tenminste één nacht in Brugge.

Voordeeluitjes Brugge

Waar een hotel kiezen?

Het meest ideale wat betreft de ligging is natuurlijk om een hotel in de historische binnenstad of daar zeer dicht bij te boeken. Deze plekken zijn juist vanwege die reden veel populairder dan hotels die verder van het centrum afliggen. Dit heeft haar uitwerking op de prijs. Een hotelbed in het hart van Brugge kost normaal gesproken meer dan een vergelijkbaar bed buiten het centrum. Vooral in drukkere periodes (bijvoorbeeld vlak voor en na de zomer) kunnen de kamerprijzen flink oplopen. Naarmate de bezettingsgraad toeneemt, nemen de kamerprijzen ook toe. Als budget een belangrijk element is kijk dan vooral naar de accommodaties die wat meer naar de rand van de Brugse binnenstad liggen. Omdat dit soort locaties als iets minder gunstig beschouwd worden zijn de accommodaties daar vaak wat goedkoper dan hotels en appartementen die het meest centraal liggen.

Als je een leuk en comfortabel middenklasse hotel zoekt dat super gelegen is, dan zouden wij het Martin’s Brugge aan durven te bevelen. Wij hebben hier al meerdere keren naar alle tevredenheid overnacht. Een vrij recente renovatie heeft het hotel terug naar de top in Brugge gebracht.

Als je iets meer te besteden hebt en in een karakteristiek hotel wilt verblijven waar je volledig in de watten gelegd wordt, dan behoort het viersterren Hotel Navarra Brugge tot de beste opties. Wie de reviews leest die zal zien dat gasten vrijwel zonder uitzondering zeer positief zijn over hun verblijf in dit hotel. Het woord ‘fantastisch’ wordt dan ook geregeld gebruikt om hun ervaring te beschrijven. Een groot voordeel dat dit hotel biedt is dat je super centraal zit, maar dat dit 17e-eeuwse voormalige herenhuis wel alle rust biedt die je zoekt tijdens een romantisch weekendje Brugge.

Hotel Navarra in Brugge

Het handigste is vaak om vooraf een annuleerbare boeking te maken. Let erop dat je dan tot vlak voor aankomst kosteloos mag annuleren. Mocht het tegen de tijd dat je naar Brugge moet vertrekken zo zijn dat er nog vrij veel bedden beschikbaar zijn, dan is de kans groot dat er leuke aanbiedingen komen. Spotgoedkoop zal het niet zo snel zijn, maar twintig tot veertig procent korting op de gemiddeld vrij hoge prijzen moet in zo’n geval wel haalbaar zijn.

Waar je goed op moet letten is hoe het zit met de parkeerkosten bij het hotel (mits je met je auto naar Brugge reist uiteraard). Die lopen nogal per hotel uiteen. Sta er niet van te kijken als een parkeerplaats bij je hotel tot drie keer zo duur is als parkeren in een publieke parkeergarage. Zeker als je meer dan één nacht blijft kun je aardig wat besparen. Kijk daarom goed wat je bij het hotel van je keuze betaalt en of er opties zijn om dichtbij in een openbare parking te parkeren. Houd bij de keuze van je hotel ook rekening met de ligging ten opzicht van drukte. Niet ieder hotel is optimaal geïsoleerd tegen geluid van buitenaf. Een kamer aan een druk plein, waar veel uitgaanspubliek komt bijvoorbeeld, kan dan de nachtrust aanzienlijk verstoren.



Hotelaanbiedingen

Natuurlijk kun je alles zelf in de hand willen houden en vooraf je reisdata en hotel bepalen, waarna je via en hotelboekingssite vooraf je hotel boekt of een stedentrip boekt via een reisorganisatie. Ben je iets flexibeler met je wensenpakket dan zijn er altijd wel leuke aanbiedingen naar Brugge te vinden. Zo zien we regelmatig hotels in Brugge voorbijkomen op veiligsites. Ook via andere kanalen komen er soms leuke last minute deals voorbij. Om op de hoogte te zijn van de laatste aanbiedingen kun je je abonneren op nieuwsbrieven van aanbiedings- en veiligsites. Ook kun je soms via social media zoals Facebook de laatste aanbiedingen zien.

Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt.

Bekijk alle hotelprijzen in Brugge via trivago.nl

Hotelaanbiedingen voor Brugge

Winkelen in Brugge

Brugge staat vooral bekend als een historische stad waar je naartoe moet gaan om van de middeleeuwse pleinen en de vele bezienswaardigheden te genieten. Waar Brugge ten onrechte minder om bekend staat is als winkelstad. Jammer, want Brugge is een uitstekende plaats om een dagje te gaan winkelen. Wie op tijd in Brugge is kan het winkelen zelfs perfect combineren met een bezoek aan een museum of een rondvaart op de grachten van Brugge. De meeste winkels die voor toeristen leuk zijn liggen in de historische binnenstad. Er zijn twee dingen die je opvalt als je in Brugge gaat winkelen. Ten eerste valt het aantal winkels die behoren tot ketens mee. Er is in Brugge nog voldoende plek voor ‘eigen’ winkels. Het tweede wat opvalt is de enorme hoeveelheid aan chocolatiers. Het is bijna onmogelijk om zonder chocolade of pralines Brugge te verlaten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het hier wel op de een of andere manier verwerkt in de chocolade. De meeste chocoladewinkels zitten in de Katelijnestraat en rondom de Markt.

Winkelen in Brugge

Houd er rekening mee dat Brugge geen koopavonden kent. ‘s Avonds rond 18 uur sluiten de meeste winkels. Supermarkten, avond winkels en toeristenwinkels blijven vaak wel iets langer open. Op zondag is het grootste deel van de winkels in Brugge gesloten. Wel wordt er een aantal keren per jaar een koopzondag gehouden, waaronder vlak voor de feestdagen in december. De uitverkoop (solden) is slechts twee keer per jaar. Van 3 t/m 31 januari is het wintersolden. Van 1 tot en met 31 juli is het zomersolden. Vooral de eerste dagen van de solden kan het erg druk zijn in Brugge.
Als 3 januari op een zondag valt, dan begint de wintersolden meestal een dag eerder; op zaterdag 2 januari. Als 1 juli op een zondag valt, dan begint de zomersolden normaliter ook een dag eerder. Je kunt dan op zaterdag 30 juni al op koopjes gaan jagen in Brugge.

De belangrijkste winkelstraat is de Steenstraat. Hier zitten vooral ook de winkels van grote ketens zoals Hema, Zara, Tommy Hilfiger en Ici Paris XL. Andere populaire winkelstraten zijn de Noordzandstraat, de Vlamingstraat, de Katelijnestraat en de Geldmuntstraat.

winkelstraat in Brugge

Geld besparen in Brugge

Brugge is geen goedkope stad. Het toerisme zorgt ervoor dat de prijzen naarmate je dichter bij het centrum komt steeds hoger liggen. Dat geldt niet alleen voor hotels, maar ook voor eten, drinken en natuurlijk ook voor parkeren. Als je geld wilt besparen op het parkeren dan heb je meerdere opties. Hierover schrijven we op de pagina ‘reizen naar Brugge’.

Als je niet teveel geld uit wilt geven voor maaltijden en drank dan is het in Brugge net als elders een kwestie van iets verder van de grootste toeristische trekpleisters vandaan blijven. Natuurlijk is het heerlijk vertoeven op de Markt of het Huidenvettersplein, maar hier betaal je soms wel tot enkele tientallen procenten meer dan wat je elders voor een soortgelijke maaltijd zou betalen. Pas vooral op met de goedkope toeristenmenu’s. Vaak wordt het geld dan verdient op extra’s (brood, sausjes) en drank. Niet zelden serveren ze standaard een grote pint of grote frisdrank in plaats van een normaal glas. De prijs is natuurlijk ook een stuk hoger.

Tot 1 januari 2017 had Brugge een speciale kortingskaart voor toeristen: de Brugge City Card. Hiermee kon je 27 musea en bezienswaardigheden in Brugge gratis bezoeken. Tegenwoordig is deze voordeelkaart niet meer te koop.

Voordeeluitjes Brugge

Eten en drinken in Brugge

In Brugge kun je net als vrijwel iedere grotere Belgische stad kiezen uit een aardige hoeveelheid restaurants, die gezamenlijk een redelijke verscheidenheid aan keukens vertegenwoordigen. Zoals het in een toeristische Belgische stad behoort kun je hier natuurlijk volop genieten van de lokalen keuken. Vlaamse gerechten zoals stoverij, waterzooi en vol-au-vent zul je hier volop tegenkomen op de kaarten. Ook mosselen vinden gretig aftrek in Brugge, hoewel deze schaaldieren niet direct tot de Vlaamse keuken te rekenen zijn. Voor bierliefhebbers betekent Brugge natuurlijk genieten van lokale bieren. Het bekendste Brugse bier is Brugse Zot. Dit bier wordt gebrouwen door Brouwerij De Halve Maan in Brugge. Hij is er in twee varianten: Brugse Zot Blond en Brugse Zot Dubbel. Een ander bier dat je redelijk veel op de terrassen aan de Markt ziet is Kwak. Dit speciaalbier komt niet uit Brugge maar uit Buggenhout. De reden dat toeristen het graag drinken is het speciale glas waaruit Kwak gedronken wordt.

Vervoer binnen Brugge

Het centrum van Brugge is vrij compact, waardoor je eigenlijk best veel te voet kunt ontdekken. Je zult daarbij heus wel wat kilometers maken, maar de conditie van een topatleet is daarvoor geen vereiste. Natuurlijk zijn er ook nog andere mogelijkheden om je binnen de stad Brugge te verplaatsen.

Brugge is een stad die bijvoorbeeld prima met de fiets te verkennen is. In de historische binnenstad heb je het voordeel dat tramlijnen ontbreken en dat de straten autoluw of autovrij zijn. Het is wel opletten geblazen wat betreft de voetgangers. Zeker de toeristen zijn niet altijd gewend aan fietsers op straat. Niet zelden zijn fietspaden niet duidelijk herkenbaar voor buitenlanders. Brugge kent geen fietsenplan zoals bijvoorbeeld Brussel en Antwerpen dat wel kennen. Als je zelf geen fiets hebt zul je er eentje moeten huren. In Brugge zijn meerdere fietsverhuurders gevestigd. De prijzen voor het huren van een fiets ontlopen elkaar niet zoveel.

Het openbaar vervoer is beperkt tot bussen en taxi’s. Brugge kent geen tramnetwerk of metrostelsel. De taxi’s in Brugge vind je bij de speciale taxistandplaatsen. Taxi’s rijden op de taximeter en zijn wat betreft prijs vergelijkbaar met die van taxi’s in Nederlandse grotere steden. Voor de bus kun je losse kaartjes kopen bij de automaat, bij de chauffeur of per SMS met je mobiele telefoon. Indien je meer dan drie ritten op een dag maakt is het waarschijnlijk voordeliger om een dagkaart van De Lijn te nemen. Deze koop je bijvoorbeeld bij de automaat bij busstation ‘t Zand.

Je kunt Brugge op andere manieren verkennen. Fraai is het om Brugge vanaf het water te bekijken. De rondvaarten in Brugge zijn zeker op warme zomerdagen erg populair. Er zijn verschillende opstappunten in Brugge. Je kunt ook een vespa huren, een segwaytocht maken of een rit nemen met een paardenkoets. Deze vertrekken vanaf de Markt (op woensdagochtend vanaf de Burg). Een rit duurt een half uur en is verre van goedkoop. Er mogen maximaal vijf mensen tegelijkertijd vervoerd worden in een paardenkoets.

paardenkoets in Brugge