De meest voorkomende manier om naar Brugge te reizen is met de auto of motor. Via het wegennet van Nederland en België is Brugge prima over de weg te bereiken. De route hangt deels af van je vertrekpunt in Nederland en grotendeels van je persoonlijke voorkeuren en verkeersdrukte. De meeste bezoekers die vanuit Zeeuws-Vlaanderen of elders uit de provincie Zeeland komen die zullen vrijwel altijd via de secundaire wegen de meest handige route richting Brugge volgen. Mensen die uit de onderste helft van Limburg komen die kunnen kiezen of ze via Antwerpen of Brussel reizen. De rest van Nederland zal vrijwel zonder uitzondering via Antwerpen naar Brugge rijden.
Reizen naar Brugge
R1 of R2 bij Antwerpen?
Bij Antwerpen heb je twee opties. Je kunt de Ring om Antwerpen pakken, waarbij je ten oosten en zuiden van het centrum van Antwerpen rijdt. De Ring om Antwerpen staat ook bekend als R1. Deze route is drukker en filegevoeliger dan de route waarbij je vlak voor Antwerpen in westelijke richting afbuigt. Deze route gaat via de Grote Ring om Antwerpen, ook bekend als R2. Dit is de route die door drie tunnels gaat, waaronder de Liefkenshoektunnel. Om door de Liefkenshoektunnel te reizen moet je tol betalen. Als je R2 neemt is het bijna vanzelfsprekend dat je via de E34 naar Brugge rijdt. Een redelijk groot deel van deze weg is een autoweg met een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur op de meeste stukken. Nadeel is wel dat je enkele stoplichten tegenkomt onderweg. Als je via R1 (niet via de toltunnel) reist dan zou je eventueel ook de E17 en E40 via Gent kunnen nemen naar Brugge. Dan heb je het grootste deel van de route snelweg.
Parkeren in Brugge
Het centrum van Brugge is deels autovrij, deels autoluw en voor een groot deel bestaat het uit eenrichtingsstraten. In een groot deel van het centrum geldt dat er betaald parkeren is. De parkeerplaatsen op straat zijn deels voorbehouden aan bewoners. Voor de rest zijn er twee opties: maximaal vier uur parkeren op basis van een parkeerschijf of betaald parkeren (binnenstad). Betaald parkeren op straat kan ook slechts voor een paar uur. Goedkoop langer parkeren doe je in een van de parkeergarages die in en rondom het centrum liggen. Deze parkings hebben een maximaal dagtarief dat voor een stad als Brugge als zeer aantrekkelijk is. De goedkoopste parking is die bij het treinstation. Je betaalt daar slechts enkele euro’s per dag.
Als je bij je hotel wilt parkeren dan betaal je vaak (aanzienlijk) meer dan wanneer je in een openbare parking parkeert. Wat het verstandigste is, is mede afhankelijk van de afstand van je hotel tot dichtstbijzijnde parkeergarage. Het voordeel kan oplopen tot bijna twintig euro per dag.
Met de trein naar Brugge
Brugge is prima te bereiken met de trein. Vanuit Nederland kun je vanuit ieder treinstation naar Brugge reizen per trein. Hoe lang de reis duurt en hoe vaak dat je over moet stappen is helemaal afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland. Rechtstreekse treinen naar Brugge zijn er niet. Je zult tenminste één keer over moeten stappen, te weten in Antwerpen. Als je vanuit Amsterdam Centraal, Schiphol of Rotterdam Centraal naar Brugge reist dan kun je dat met de Thalys doen. Ook in dat geval moet je in Antwerpen Centraal overstappen naar Brugge. Vanuit Amsterdam duurt de reis dan iets meer dan drie uur.
Bezoekers uit Zeeland zullen er rekening mee moeten houden dat ze via Roosendaal naar Brugge moeten reizen. Zeker voor mensen woonachtig in Zeeuws-Vlaanderen of de kop van Walcheren is de reistijd per trein dan erg lang ten opzichte van de afstand over de weg. Station Brugge is het hoofdstation van de stad. Het station ligt aan de zuidwestkant van het centrum. Vanuit het station zijn er prima aansluitingen met de bus naar het centrum van Brugge. Te voet betekent het een wandeling van ongeveer twintig minuten.
Treintickets naar Brugge zijn te boeken via NS International.
Met de bus naar Brugge
Via het reguliere busnetwerk is een reis naar Brugge vanuit Nederland een missie waarbij je lang onderweg bent en veel over moet stappen, tenzij dat je in Zeeuws-Vlaanderen woont. Vanuit de Nederlandse plaatsen Breskens en Oostburg kun je per bus comfortabel naar Brugge reizen. Voor mensen uit andere delen van Nederland blijven er twee andere opties over. De ene is om met Eurolines vanuit Amsterdam naar Brugge te reizen. De andere is om deel te nemen aan een georganiseerde busreis naar Brugge. Diverse aanbieders brengen je naar Brugge en aan het eind van de dag weer naar huis. Dit is een goedkope manier om naar Brugge te reizen. Je bent echter wel beperkt in je tijd, want de meeste bussen keren tegen het einde van de middag alweer huiswaarts.