Musea in Brugge

Natuurlijk telt een stad als Brugge meerdere musea die de moeite waard zijn. Welke musea je 'moet' bezoeken heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeuren en interesses. Een onderwerp dat voor de ene persoon zeer interessant is kan een ander mogelijk helemaal niet boeien. Houd er rekening mee dat een aantal Brugse musea gesloten zijn op maandag. Ook op 25 december (Kerstmis) en op 1 januari (Nieuwjaarsdag) zijn de musea meestal gesloten in Brugge.

Op deze pagina bieden we een overzicht van musea in Brugge die volgens ons de moeite waard zijn.

Brugge bezienswaardigheden

Brugge is een historische stad vol musea, gebouwen, sfeervolle straten en andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Brugge op een rijtje gezet:
Brugge bezienswaardigheden top 10

 

Kantmuseum

Naast de vijftiende eeuwse Jeruzalemkerk aan de Peperstraat van Brugge tref je een aantal kleine huisjes aan. Hierin wordt de zeer oude ambacht kantklossen op allerlei manieren tentoongesteld. Regelmatig worden er kantklos demonstraties gehouden en er zijn nationale en internationale tentoonstellingen te bewonderen. Voor enig advies omtrent het kantklossen bent u hier aan het juiste adres.
www.kantcentrum.eu

Groeningemuseum

Het pareltje onder de musea van Brugge is het Groeningemuseum. Allerlei grote meesters van de schilderkunst uit verschillende Vlaamse en Belgische streken zijn hier vertegenwoordigd. Er hangen onder andere werken van Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Gerard David, Hans Memling, René Magritte en Jan Provoost. Het museum is verdeeld over twee gebouwen, het Groeningemuseum en het Arendshuis. De stijlen variëren van zeer oude tot moderne kunst. Het Arendshuis wordt voornamelijk gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Het Groeningemuseum bevindt zich vlakbij het Gruuthusemuseum aan de Dijver.

Historium

Het Historium is een interactief museum dat je met de laatste technieken helemaal terugbrengt naar de Gouden Eeuw van Brugge. De Historium Story laat je door zeven historische kamers wandelen waar je je in de voormalige Waterhalle waant. Je wordt door verschillende trechnieken meegenomen naar de tijd van Jan van Eyck. Een ander onderdeel van het museum is het Historium Virtual Reality. Hierbij maak je een virtuele tocht door middeleeuws Brugge. Het panoramisch terras van het gebouw biedt je een fantastisch uitzicht over de Markt van Brugge.
www.historium.be/nl

Hospitaalmuseum

Vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwe kerk is een ziekenhuis uit de twaalfde eeuw te bezoeken. Veel zieke en arme mensen werden hier door de eeuwen heen verzorgd door de vele monniken en nonnen die er werkzaam waren. Nog altijd zijn er zalen als ziekenzalen ingericht met oude bedden, instrumenten, meubels en oude schilderkunst. Onder de schilderkunst bevinden zich werken van de bekende schilder Hans Memling. Het meeste van zijn werk hangt in de bijbehorende kapel. Het museum schetst een aardig beeld van de gezondheidszorg door de eeuwen heen.

Museum voor Volkskunde

Vlakbij het Guido Gezellemuseum is het Museum voor Volkskunde te vinden. Dit museum wat verdeeld is over een aantal bakstenen kleine huisjes, verteld het verhaal over het vroegere traditionele leven van de inwoners van Brugge. Zo zie je een moment uit het leven van een kleermaker, hoedenmaker, schoenmaker en de inrichting van een slaapverblijf, een woonkamer en een schoolklas. Dit museum voor Volkskunde bevindt zich aan de Balstraat te Brugge.
 

Chocolademuseum

Voor alle liefhebbers van de overheerlijke Belgische chocola is er nu een museum te bezoeken. Alle vragen over dit smaakvolle goedje worden hier beantwoord. Voor de kleintjes is er een kleine speurtocht uitgezet waarbij je aan het eind iets lekker kunt verdienen. De oprichters van dit museum zijn de familie Cédric en Eddy van Belle. Zij hebben tevens een museum over een ander lekkernij van België opgericht, namelijk het Frietmuseum.

Gruuthusemuseum

Het schitterende Gruuthusemuseum behoorde eens toe aan de welgestelde en ondernemende heren van Gruuthuse. Zij waren omstreeks de vijftiende eeuw de enige in omstreken die een exclusief recht hadden op de verkoop en handel van gruit. Dit goedje bestond voornamelijk uit kruiden als gagel, duizendblad, laurierbessen, salie en rozemarijn wat werd gebruikt als smaakmaker bij het brouwen van bier. In dit Gruuthusemuseum is veel kunst omtrent de geschiedenis van deze welgestelde periode van Brugge te aanschouwen. Je vindt dit museum aan de Dijver te Brugge.

Diamantmuseum

Diverse stukken in het stadsarchief van Brugge tonen aan dat er zeker al omstreeks de veertiende eeuw werd gehandeld in diamanten. De kunst van het slijpen van dit prachtig stukje edelsteen wordt in Brugge dan ook goed verstaan. In het Diamantmuseum wordt alles omtrent de geschiedenis en de geheimen van dit meest gewilde steensoort ter wereld verteld.
www.diamondmuseum.be

Frietmuseum

Net zoals chocolade is België verbonden aan zijn frieten. Menig bezoeker van een Belgische plaats doet zich minstens te goed aan één van beide. Hierom is het idee ontstaan om een heus frietmuseum op te richten. De families Cédric en Eddy van Belle hebben hier hun passie in gevonden. Vanaf de inkoop van de aardappel tot aan het eindproduct friet wordt alles in dit museum uitgelicht. Daarnaast is de huisvesting van dit museum een museum op zich. De Saaihalle, waar vroeger lichte wollen stoffen werden geweven, dateert uit de veertiende eeuw.
www.frietmuseum.be

Belfort

De ruim 83 meter hoge belfort toren is een prachtig symbool van de stad Brugge. De beiaard met 47 klokken speelt regelmatig een mooi melodietje. Wie het er voor over heeft om zijn 366 treden te beklimmen wordt beloond met een werkelijk fenomenaal uitzicht over de historische stad Brugge. Maar het Belfort heeft meer te bieden. Zo is er namelijk ook een museum opgericht over de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Zijn werk is soms bizar te noemen. Inter Art heeft jaren lang werk van deze meester verzameld en nu voor iedereen tentoongesteld.
www.dali-interart.be

Guido Gezellemuseum

Het museum over de dichter Guido Gezelle is te vinden aan de Rolweg in een rode bakstenen woning. In dit huis werd hij in het jaar 1830 geboren en groeide de dichter op met zijn familie. Zijn vader was hovenier van de welgestelde familie Vande Walle aan wie het woonperceel toebehoorde. Sinds 1926 is er het Guido Gezellemuseum geopend. In de inrichting en de charme van het huis zijn veel vergelijkingen te treffen met de liefde voor natuur en schoonheid die de dichter in zijn werk naar voren brengt.

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die de stad Brugge telt. Andere bezienswaardigheden van Brugge zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Brugge City Card

Ook Brugge heeft haar eigen kortingskaart: de Brugge City Card. Bij aanschaf van deze kaart krijg je gratis toegang tot tientallen musea en bezienswaardigheden en ten minste 25% korting op overige attracties en musea rondom Brugge. Voor het openbaar vervoer geldt er een korting op de aanschaf van de driedaagse pas van De Lijn.

Meer info over Brugge

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Brugge:
Brugge in één dag

Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge nieuws & tips

Brugge startpagina
bijzondere plaatsen in Brugge
goedkoop naar Brugge

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy