Praktische informatie Brugge

Voordat je een bezoek brengt aan Brugge is het handig om er al het ťťn en ander aan informatie over Brugge op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Brugge veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Brugge in ťťn weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.

Brugge bezienswaardigheden

Brugge is een historische stad vol musea, gebouwen, sfeervolle straten en andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Brugge op een rijtje gezet:
Brugge bezienswaardigheden top 10

 

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Brugge (BelgiŽ) te reizen. BelgiŽ kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben. Een Nederlands rijbewijs is officieel geen identificatiebewijs in BelgiŽ. Soms wordt het wel geaccepteerd, maar ga hier niet standaard van uit.

Drinkwater

Het kraanwater kun je in Brugge zonder enig risico voor de gezondheid gebruiken als drinkwater.

Drugs

Het gebruik van softdrugs is niet meer strafbaar in BelgiŽ. Het verhandelen en smokkelen van alle soorten drugs is wťl strafbaar. Brugge kent geen legale verkooppunten van drugs.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in BelgiŽ kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Een wereldstekker is dan ook niet nodig als je Brugge bezoekt. Houd er wel rekening mee dat het aantal stopcontacten in de accommodaties in Brugge soms erg beperkt is. Vele hotels en B&Bís zijn gevestigd in oude panden, waarbij er in de kamers niet altijd even goed rekening gehouden wordt met de hedendaagse behoefde aan veel stopcontacten (opladen telefoons, tablets etc.)

Feestdagen

BelgiŽ kent een aantal officiŽle feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat deze sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
21 juli - Nationale Feestdag
15 augustus - Maria-Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
variabel - Pasen (2 dagen)
variabel - Hemelvaartsdag
variabel - Pinksteren (2 dagen)

In Brugge wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag de Heilig Bloedprocessie gehouden. Het is een drukbezochte processie, want ieder jaar staan er tot wel 50 duizend belangstellende langs het parcours.

Tijdens Maria Hemelvaart (15 augustus) trekt de Blindekensprocessie door de stad. Deze jaarlijkse processie die ook bekend staat als de Brugse Belofte wordt al sinds het jaar 1304 gehouden. Het is een van de langst bestaande religieuze processies die nog in ere wordt gehouden.

Fotograferen en filmen

Het maken van fotoís en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen. Wil je je camera meenemen, kijk dan eerst goed naar de bezoekersinfo op de site van het betreffende museum.

Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Brugge (en heel BelgiŽ) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Gewoon de rekening afronden naar boven is eigenlijk voldoende of laat wat kleingeld achter op tafel. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Geld

In Brugge betaal je net als bij ons (en in heel BelgiŽ) met de euro. Verspreid door Brugge vind je geldautomaten waaruit je geld kunt pinnen. Het aantal geldautomaten is wel iets minder dan je in zo;n grote stad zou verwachten. Als je wilt pinnen bij het postkantoor op de Markt dan heb je pech als je geen Belgische bankkaart hebt. Deze geldautomaten accepteren alleen passen van Belgische banken. Wie liever met de bankpas of creditcard betaalt die kan dat ook op veel plekken in Brugge. Soms wordt er voor het gebruik van een creditcard een toeslag in rekening gebracht of kun je hem alleen maar gebruiken bij een minimale besteding van een bepaald bedrag.

Internet

Brugge kent (nog?) geen gratis stadsnetwerk van WI-FI accesspoints. Wel zijn er voldoende plekken te vinden waar je gratis online kunt gaan. Steeds meer hotels en B&Bís in Brugge bieden hun gasten gratis internet aan. De kwaliteit daarvan is niet altijd even goed, dus verwacht niet dat je overal streaming video kunt kijken. Via het gesponsorde netwerk ZapFi kun je ook in Brugge op meerdere plekken een gratis internetverbinding tot stand brengen.

Taal

Gent ligt in het Nederlandstalige deel van BelgiŽ: Vlaanderen. Hier wordt Nederlands gesproken met een Vlaams dialect. Ook het lokale dialect, het Brugs, wordt volop gesproken in Brugge. Het is een stadsdialect gebaseerd op het West-Vlaams. Voor buitenstaanders is Brugs niet altijd even gemakkelijk te volgen.

Tijdsverschil

BelgiŽ ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Brugge. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want BelgiŽ kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Toilet

Voor de dames is het in Brugge vaak een kwestie van eventjes een toilet opzoeken bij een bar of restaurant. Voor de heren is het gemakkelijker, want verspreid door het centrum van Brugge staan er meerdere openbare urinoirs. Het gebruik maken hiervan is gratis.

Veiligheid

Als toerist ben je ook in een stad als Brugge al snel het doelwit van zakkenrollers en dieven. Waar grote concentraties van toeristen zijn, daar zijn vaak ook dit soort criminelen werkzaam. Pas daarom goed op je spullen. De aangename sfeer in Brugge kan je als toerist zand in de ogen strooien. Je denkt in een veilige stad te zijn en daardoor kun je nonchalant worden met je portemonnee of dure camera. Dit zijn de momenten dat zakkenrollers toeslaan. Pas vooral goed op als je op drukkere plaatsen bent.

Meer info over Brugge

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Brugge:
Brugge in ťťn dag

Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge nieuws & tips

Brugge startpagina
bijzondere plaatsen in Brugge
goedkoop naar Brugge

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy