Bezienswaardigheden in Brugge

Brugge is een middeleeuwse stad waar veel Belgische en internationale toeristen op af komen. Vooral de historische binnenstad heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers. In Brugge is voldoende te zien en te doen. Niet alleen musea, maar ook andere leuke attracties waarmee je je dagje of weekendje in Brugge aangenaam mee kunt vullen.

Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van een aantal bezienswaardigheden in Brugge die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.

Brugge bezienswaardigheden

Brugge is een historische stad vol musea, gebouwen, sfeervolle straten en andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Brugge op een rijtje gezet:
Brugge bezienswaardigheden top 10

Prinselijk Begijnenhof Ten Wijngaerde

Dit enige goed bewaard gebleven begijnenhof van Brugge werd waarschijnlijk al omstreeks 1244 gesticht. Hier woonden een groep van gelovige vrome dames die zelf voor hun onderhoud zorgden. De wit geschilderde woningen waren vaak sober en simpel ingericht. Het oudste begijnenhuisje is tegenwoordig opengesteld voor publiek en vervult de functie van museum.

Concertgebouw Brugge

Of je vindt het mooi of juist lelijk. Een tussenweg lijkt er haast niet te zijn voor dit vrij nieuwe concertgebouw van Brugge. Het werd in 2002 naar aanleiding van een internationale architectuurwedstrijd gebouwd naar een ontwerp van het winnende duo Paul Robbrecht en Hilde Daem. Met name de akoestiek moet er overweldigend zijn. Het gebouw staat op een mooie plek aan het Ďt Zand.
www.concertgebouw.be

Brouwerij Halve Maan

Deze bierbrouwerij behoort toe aan de familie Maes. Al sinds 1856 is hij in hun bezit. Altijd is er gewerkt aan de toekomst en nieuwe technologieŽn. De meest bekende bieren van de Halve Maan zijn de Brugse Zot, en Straffe Hendrik. In de kelder van de brouwerij is er een museum gewijd aan deze brouwerij en zijn heerlijke biertjes.
www.halvemaan.be

Kerstmarkt en ijspiste

Ieder jaar verandert het centrum van Brugge in een sfeervolle winterstad. Dat gebeurt eind november en duurt tot het eerste weekeinde van januari. Op de Grote Markt wordt een open ijspiste weggezet waarop je kunt schaatsen, met enkele tientallen kerststalletjes er omheen. Een tweede kerstmarkt is te vinden aan het Simon Stevinplein.
www.steden.net/belgie/brugge/kerstmarkt-van-brugge

The Chocolate Museum

Dat BelgiŽ niet vies is van een lekker stuk chocola of lekkere praline is te zien in de etalage van de vele chocolaterieŽn, bakkers en patisserieŽn die het land telt. Nu is daar in Brugge een heus museum over gemaakt. Alles omtrent het product, als de werkzame stoffen en gezondheidsaspecten komen aan bod. Het is toch een stukje cultuur van BelgiŽ. We moeten wel eerlijkheidshalve melden dat het chocolademuseum van Brugge niet het meest indrukwekkende chocolademuseum is dat we gezien hebben.
www.choco-story.be

Museum Salvador DalŪ

In het Belfort van Brugge is ruime collectie kunst te vinden van de surrealistische kunstenaar Salvador DalŪ. Voor lange tijd heeft Inter Art gewerkt aan het vervullen van een bijzondere collectie werken van deze bekende meester in de kunsten. Alles is goed samengebracht in het Belfort. Het werk van DalŪ heeft een hoog gehalte aan kleur, waanzin, goud, angsten en fantasieŽn.
www.dali-interart.be

Belfort Museum

In de 83 meter hoge Belforttoren is een schatkamer te ontdekken, een beiaard met 47 klokken. Dit samen vormt het Belfort Museum van de stad Brugge. Na het beklimmen van zoín 366 treden wordt je bovenaan beloond met het allermooiste uitzicht over de stad. Met name in de avond als je lichtjes aan gaan, is het Belfort een plaatje om te zien.

Heilige Bloedbasiliek

Aan het historische Burg plein staat de oude dubbelkapel die bestaat uit de Basiliuskapel en de Bovenkapel. Samen vormen zij de Basiliek van het Heilige Bloed. Afgekort beter bekend als de Heilige Bloedbasiliek. Oudste delen van dit gebedshuis zijn afkomstig uit de jaren 1140. De laatste ingrijpende renovatie werd tijdens de Franse Revolutie uitgevoerd. In de basiliek is tevens een klein museum te vinden waar de geschiedenis van de Heilige Bloedbasiliek wordt benadrukt.

Stadspoorten

Doordat de stad Brugge vroeg in de geschiedenis was beschermd door stadswallen, zijn er hier nog altijd enkele erfenissen van terug te vinden. Zo had je de eerste stadsomwalling en later de tweede. Van deze tweede zijn dit de overgebleven poorten die vandaag de dag nog te bezichtigen zijn: Kruispoort, Smedenpoort, Ezelpoort en Gentpoort. Al van deze vier poorten zijn zeer goed onderhouden en prachtig gelegen.

Onze-Lieve-Vrouwe Kerk

De geschiedenis van deze prachtige kerk loopt terug tot ergens in de buurt van het jaar 1230 waarin men begon aan de bouw van dit stukje vakwerk. Natuurlijk is in de loop van de tijd het ťťn en ander aangepast, verfraaid of herbouwd. Het meest bijzondere aan deze Onze-Lieve-Vrouwe Kerk is dat hier de stoffelijke resten van Maria van BourgondiŽ, dochter van Karel de Stoute, liggen. Verder zijn er wat kunstwerken te vinden zoals ĎMadonna met kindí van Michelangelo.
www.onthaalkerk-brugge.be

Sint Salvatorskathedraal

Naast de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk is er nog een kerk die zeker in dit rijtje thuis hoort. Namelijk de Sint-Salvatorskathedraal. Deze kerk werd omstreeks de 19de eeuw verheven tot kathedraal. Hierna werd het uiterlijk van binnen en buiten aangepakt, om qua aanzien te kunnen strijden met de veel indrukwekkendere Onze-Lieve-Vrouwe Kerk. Binnen is dan ook veel pracht en praal te aanschouwen. Hiermee is het dan ook een prachtig stukje geschiedenis wat zeker in dit rijtje van bezienswaardigheden thuis hoort.
www.sintsalvator.be

Boottocht

Naast de vele wandelingen en rondleidingen die het mogelijk maken om de stad Brugge te verkennen, zijn er ook leuke boottochten te maken. Vanaf de wateren in de Brugse Reien krijg je op een zeer ontspannen manier een goede indruk van deze historische stad. Met een half uurtje vaar je rustig langs bezienswaardigheden als het St. Janshospitaal, het Belfort, de Vismarkt en de Poortersloge. Vanaf vijf verschillende opstap plaatsen kun je aan boord. De plaatsen zijn: Huidenvettersplein, Rozenhoedkaai, Wollestraat, Nieuwstraat en Katelijnestraat.

Boudewijn Seapark

Net even buiten Brugge in de plaats Sint Michiels is een zeer leuk thema park gevestigd wat geheel in het teken staat van de onderwaterwereld. Allerlei snelle en leuke attracties en klim en klauter speeltuinen sieren dit park. Daarnaast zijn er leuke shows te bezoeken waarin dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en allerlei roofvogels hun best doen om het publiek te entertainen. Een gezellig uitje voor jong en oud.
www.boudewijnseapark.be

Brugge Diamant Huis

Als onderdeel van het Diamantmuseum wordt er in het Diamanthuis Brugge veel met het produceren en tentoonstellen van allerlei diamanten creaties gedaan. Het in 1518 gebouwde historische pand ĎDe Steurí aan de Cordoeaniersstraat dient hierbij prima als showroom voor dit luxe artikel. Een ander geschiedenisrijk pand wat ook hier weer onderdeel van is, is Ďt Rapsaedt aan de Katelijnestraat. Beide panden zijn in het centrum van Brugge te vinden en genieten veel internationale aanzien.
www.diamondmuseum.be

Vismarkt

Liefhebbers van een lekker visje moeten zeker een bezoek brengen aan de Brugse Vismarkt. Al sinds 1745 staat deze markt bekend om zijn verse vis. Ondernemers zijn hier slim op in gaan spelen en al snel openden de eerste deuren van goede visrestaurants hier op het plein. In de naast gelegen overdekte galerij zijn regelmatig kraampjes opgesteld die allerlei waren verkopen. Met name op zaterdag kan het er behoorlijk druk zijn.

De Markt

De gezellige Markt van Brugge heeft altijd al een grote rol gespeeld. Alle bezienswaardige en waardevolle monumenten bevinden zich in de directe omgeving en als er iets te doen wordt dat hier georganiseerd. Het plein wordt naast gezellige terrassen en goede restaurants opgesierd door schitterende oude geveltjes waarvan het merendeel uit trapgevels bestaat. De meest in het oog springende gebouwen zijn het Postgebouw en het pand van het Provinciaal Hof. Het midden van de Markt is beschikbaar gesteld voor een standbeeld van de twee meest belangrijke mensen van Brugge, namelijk de volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck. Samen waren zij verantwoordelijk voor de volksopstand die leidde tot de Guldensporenslag, een historisch moment voor de Vlaamse Beweging.

Musea in Brugge

Op deze pagina ontbreken de musea van Brugge. Deze vind je terug op de pagina met musea in Brugge.

Meer info over Brugge

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Brugge:
Brugge in ťťn dag

Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge nieuws & tips

Brugge startpagina
bijzondere plaatsen in Brugge
goedkoop naar Brugge

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy