Bezienswaardigheden in Brugge

Brugge is een middeleeuwse stad waar veel Belgische en internationale toeristen op af komen. Vooral de historische binnenstad heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers. In Brugge is voldoende te zien en te doen. Niet alleen musea, maar ook andere leuke attracties waarmee je je dagje of weekendje in Brugge aangenaam mee kunt vullen.

Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van een aantal bezienswaardigheden in Brugge die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.

De leukste activiteiten en tours in Brugge

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Brugge bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je bezoek aan Brugge.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Granada
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Brugge via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Brugge via GetYourGuide

Kerstmarkt van Brugge

Ieder jaar wordt vanaf eind november tot en met begin januari de Brugse kerstmarkt gehouden. De kerstmarkt van Brugge wordt gehouden op de Markt en het Simon Stevinplein. Deze jaarlijkse markt in winterse sferen is voor veel toeristen de reden om juist in december naar Brugge te komen. De gevels aan de Markt zijn dan prachtig verlicht wat na zonsondergang zorgt voor dat beetje extra sfeer tijdens de koude decembermaand. Om van de kerstmarkt van Brugge te genieten hoef je niet persé te overnachten in Brugge. Vanuit Nederland zijn er meerdere dagtrips naar de kerstmarkt in Brugge te boeken. Je reist dan comfortabel met de bus heen en weer, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over een pintje of schnapps te veel.

Kerstmarkt van Brugge

Prinselijk Begijnenhof Ten Wijngaerde

In België kun je op meerdere plekken begijnhoven bezoeken. Zo ook in Brugge, waar in het centrum het Prinselijk Begijnenhof Ten Wijngaerde er prachtig bijligt. Dit enige goed bewaard gebleven begijnenhof van Brugge werd waarschijnlijk al omstreeks 1244 gesticht. Hier woonden een groep van gelovige vrome dames die zelf voor hun onderhoud zorgden. De wit geschilderde woningen waren vaak sober en simpel ingericht. Het oudste begijnenhuisje is tegenwoordig opengesteld voor publiek en vervult de functie van museum.

Prinselijk Begijnenhof Ten Wijngaerde

Concertgebouw Brugge

Of je vindt het mooi of juist lelijk. Een tussenweg lijkt er haast niet te zijn voor dit vrij nieuwe concertgebouw van Brugge. Het werd in 2002 naar aanleiding van een internationale architectuurwedstrijd gebouwd naar een ontwerp van het winnende duo Paul Robbrecht en Hilde Daem. Met name de akoestiek moet er overweldigend zijn. Het gebouw staat op een mooie plek aan het ‘t Zand.

Meer info over het Concertgebouw

Concertgebouw Brugge

Brouwerij De Halve Maan

Dat Belgen uitstekende bierbrouwers zijn is algemeen bekend. Natuurlijk heeft ook een stad als Brugge nog een brouwerij waar al lange tijd heerlijke bieren gebrouwen worden: Brouwerij De Halve Maan. Deze bierbrouwerij behoort toe aan de familie Maes. Al sinds 1856 is hij in hun bezit. Altijd is er gewerkt aan de toekomst en nieuwe technologieën. De meest bekende bieren van De Halve Maan zijn de Brugse Zot en Straffe Hendrik. In de kelder van de brouwerij is er een museum gewijd aan deze brouwerij. Natuurlijk kun je hier ook de heerlijke biertjes proeven, zoals de ongefilterde verse Brugse Zot. Voor ware bierliefhebbers is dat een unieke kans, want het is de enige plek waar je deze ongefilterde dorstlesser kunt proeven.

Meer info over Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan

Belfort

De ruim 83 meter hoge belfort toren is een prachtig symbool van de stad Brugge. De beiaard met 47 klokken speelt regelmatig een mooi melodietje. Wie het er voor over heeft om zijn 366 treden te beklimmen wordt beloond met een werkelijk fenomenaal uitzicht over de historische stad Brugge. Maar het Belfort heeft meer te bieden. Zo is er namelijk ook een museum opgericht over de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Zijn werk is soms bizar te noemen. Inter Art heeft jaren lang werk van deze meester verzameld en nu voor iedereen tentoongesteld.

Belfort

Heilige Bloedbasiliek

Aan het historische Burg plein staat de oude dubbelkapel die bestaat uit de Basiliuskapel en de Bovenkapel. Samen vormen zij de Basiliek van het Heilige Bloed. Afgekort beter bekend als de Heilige Bloedbasiliek. Oudste delen van dit gebedshuis zijn afkomstig uit de jaren 1140. De laatste ingrijpende renovatie werd tijdens de Franse Revolutie uitgevoerd. In de basiliek is tevens een klein museum te vinden waar de geschiedenis van de Heilige Bloedbasiliek wordt benadrukt.

Heilige Bloedbasiliek

Stadspoorten

Doordat de stad Brugge vroeg in de geschiedenis was beschermd door stadswallen, zijn er hier nog altijd enkele erfenissen van terug te vinden. Zo had je de eerste stadsomwalling en later de tweede. Van deze tweede zijn dit de overgebleven poorten die vandaag de dag nog te bezichtigen zijn: Kruispoort, Smedenpoort, Ezelpoort en Gentpoort. Al van deze vier poorten zijn zeer goed onderhouden en prachtig gelegen.

Stadspoorten van Brugge

Onze-Lieve-Vrouwe Kerk

De geschiedenis van de prachtige Onze-Lieve-Vrouwe Kerk loopt terug tot ergens in de buurt van het jaar 1230 waarin men begon aan de bouw van dit stukje vakwerk. Natuurlijk is in de loop van de tijd het één en ander aangepast, verfraaid of herbouwd. Het meest bijzondere aan deze Onze-Lieve-Vrouwe Kerk is dat hier de stoffelijke resten van Maria van Bourgondië, dochter van Karel de Stoute, liggen. Verder zijn er wat kunstwerken te vinden zoals ‘Madonna met kind’ van Michelangelo.

Sint Salvatorskathedraal

Naast de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk is er nog een kerk die zeker in dit rijtje thuis hoort. Namelijk de Sint-Salvatorskathedraal. Deze kerk werd omstreeks de 19de eeuw verheven tot kathedraal. Hierna werd het uiterlijk van binnen en buiten aangepakt, om qua aanzien te kunnen strijden met de veel indrukwekkendere Onze-Lieve-Vrouwe Kerk. Binnen is dan ook veel pracht en praal te aanschouwen. Hiermee is het dan ook een prachtig stukje geschiedenis wat zeker in dit rijtje van bezienswaardigheden thuishoort.

Meer info over de Sint-Salvatorskathedraal

Sint Salvatorskathedraal

Boottocht

Naast de vele wandelingen en rondleidingen die het mogelijk maken om de stad Brugge te verkennen, zijn er ook leuke boottochten te maken. Vanaf de wateren in de Brugse Reien krijg je op een zeer ontspannen manier een goede indruk van deze historische stad. Met een half uurtje vaar je rustig langs bezienswaardigheden als het St. Janshospitaal, het Belfort, de Vismarkt en de Poortersloge. Vanaf vijf verschillende opstapplaatsen kun je aan boord. De plaatsen zijn: Huidenvettersplein, Rozenhoedkaai, Wollestraat, Nieuwstraat en Katelijnestraat.

Boottocht

Boudewijn Seapark

Net even buiten Brugge, in de plaats Sint Michiels, is een zeer leuk themapark gevestigd dat geheel in het teken staat van de onderwaterwereld. Allerlei snelle en leuke attracties en klim en klauter speeltuinen sieren dit park. Daarnaast zijn er leuke shows te bezoeken waarin dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en allerlei roofvogels hun best doen om het publiek te entertainen. Een gezellig uitje voor jong en oud.

Meer info over Boudewijn SeaparkVismarkt

Liefhebbers van een lekker visje moeten zeker een bezoek brengen aan de Brugse Vismarkt. Al sinds 1745 staat deze markt bekend om zijn verse vis. Ondernemers zijn hier slim op in gaan spelen en al snel openden de eerste deuren van goede visrestaurants hier op het plein. In de naast gelegen overdekte galerij zijn regelmatig kraampjes opgesteld die allerlei waren verkopen. Met name op zaterdag kan het er behoorlijk druk zijn.

De Markt

De gezellige Markt van Brugge heeft altijd al een grote rol gespeeld. Alle bezienswaardige en waardevolle monumenten bevinden zich in de directe omgeving en als er iets te doen wordt dat hier georganiseerd. Het plein wordt naast gezellige terrassen en goede restaurants opgesierd door schitterende oude geveltjes waarvan het merendeel uit trapgevels bestaat. De meest in het oog springende gebouwen zijn het Postgebouw en het pand van het Provinciaal Hof. Het midden van de Markt is beschikbaar gesteld voor een standbeeld van de twee meest belangrijke mensen van Brugge, namelijk de volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck. Samen waren zij verantwoordelijk voor de volksopstand die leidde tot de Guldensporenslag, een historisch moment voor de Vlaamse Beweging.

De Markt van Brugge