Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Brugge op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Een goede reisgids over Brugge, Vlaanderen of België kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden.  Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Brugge (België) te reizen. Dankzij het Schengen-verdrag is er vrij vervoer van personen en goederen. België kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben. Een Nederlands rijbewijs is officieel geen identificatiebewijs in België. Soms wordt het wel geaccepteerd, maar ga hier niet standaard van uit.

Drinkwater

Het kraanwater kun je in Brugge zonder enig risico voor de gezondheid gebruiken als drinkwater. Sterker nog: vanuit milieutechnisch aspect is het beter om kraanwater te drinken dan dat je flesjes mineraalwater koopt.

Drinkwater

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in België kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Een wereldstekker is dan ook niet nodig als je Brugge bezoekt. Houd er wel rekening mee dat het aantal stopcontacten in de accommodaties in Brugge soms erg beperkt is. Veel hotels en B&B’s zijn gevestigd in oude panden, waarbij er in de kamers niet altijd even goed rekening gehouden wordt met de hedendaagse behoefde aan veel stopcontacten (opladen telefoons, tablets etc.)

Entreetickets en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Brugge bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je bezoek aan Brugge.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Granada
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Brugge via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Brugge via GetYourGuide

Feestdagen

België kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat deze sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

In Brugge wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag de Heilig Bloedprocessie gehouden. Het is een drukbezochte processie, want ieder jaar staan er tot wel 50 duizend belangstellende langs het parcours.

Tijdens Maria Hemelvaart (15 augustus) trekt de Blindekensprocessie door de stad. Deze jaarlijkse processie die ook bekend staat als de Brugse Belofte wordt al sinds het jaar 1304 gehouden. Het is een van de langst bestaande religieuze processies die nog in ere wordt gehouden.



Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Brugge (en heel België) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Gewoon de rekening afronden naar boven is eigenlijk voldoende of laat wat kleingeld achter op tafel. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Fotograferen en filmen

Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen. Wil je je camera meenemen, kijk dan eerst goed naar de bezoekersinfo op de site van het betreffende museum.

Geld

In Brugge betaal je net als bij ons (en in heel België) met de euro. Verspreid door Brugge vind je geldautomaten waaruit je geld kunt pinnen. Het aantal geldautomaten is wel iets minder dan je in zo’n grote stad zou verwachten.

Wie liever met de bankpas of creditcard betaalt die kan dat ook op veel plekken in Brugge. Soms wordt er voor het gebruik van een creditcard een toeslag in rekening gebracht of kun je hem alleen maar gebruiken bij een minimale besteding van een bepaald bedrag.

Internet

In een stad als Brugge hoef je niet van internet verstoken te zijn. Er zijn volop plekken waar je gratis wifi hebt zodat je het internet op kunt. Er is een tijdje een gratis stadsnetwerk onder de naam ZapFi geweest, maar nadat ZapFi eind 2015 failliet ging is dat netwerk verdwenen. Wel zijn er volop bars, restaurants en accommodaties in  Brugge waar klanten gebruik kunnen maken van wifi.

Dankzij het uitstekende mobiele netwerk hoef je niet persé wifi te hebben om online te kunnen gaan. Als je een telefoonabonnement met databundel hebt dan kun je die databundel ook in Brugge gewoon gebruiken.

Voordeeluitjes Brugge

Taal

Gent ligt in het Nederlandstalige deel van België: Vlaanderen. Hier wordt Nederlands gesproken met een Vlaams dialect. Ook het lokale dialect, het Brugs, wordt volop gesproken in Brugge. Het is een stadsdialect gebaseerd op het West-Vlaams. Voor buitenstaanders is Brugs niet altijd even gemakkelijk te volgen.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Brugge. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want België kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Toiletten

Voor de dames is het in Brugge vaak een kwestie van eventjes een toilet opzoeken bij een bar of in een restaurant. Voor de heren is het gemakkelijker, want verspreid door het centrum van Brugge staan er meerdere openbare urinoirs. Het gebruik maken hiervan is gratis.

Toiletten

Veiligheid

Als toerist ben je ook in een stad als Brugge al snel het doelwit van zakkenrollers en dieven. Waar grote concentraties van toeristen zijn, daar zijn vaak ook dit soort criminelen werkzaam. Pas daarom goed op je spullen. De aangename sfeer in Brugge kan je als toerist zand in de ogen strooien. Je denkt in een veilige stad te zijn en daardoor kun je nonchalant worden met je portemonnee of dure camera. Dit zijn de momenten dat zakkenrollers toeslaan. Pas vooral goed op als je op drukkere plaatsen bent.